Batoniki zbożowe Nigelli

I znów zrobiło się słonecznie, dni na zmianę nastrajają do leniuchowania pod kołdrą albo do biegania na zewnątrz i długich spacerów. U nas jak zwykle kolorowo – a ja- jestem o kolejny rok starsza gdyż we wtorek obchodziłam urodziny:)! W tym roku odbyły się bardzo spokojnie, ale tyle pięknych życzeń i tak wspaniałe kwiaty i prezenty dostałam… że aż miło:).

Dziś mam dla Was batoniki z przepisu Nigelli Lawson. Lubię Ją, jest ciepła, kobieca i szybko gotuje – a to uwielbiam! Batoniki są idealnym drugim śniadaniem, jak i popołudniową przegryzką – zdrowe i smaczne.

 

Składniki:

  • puszka skondensowanego mleka
  • 250g płatków owsianych „górskich”
  • 65 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g wymieszanych ziaren sezamu, dyni, słonecznikia itp.
  • 125 g niesolonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

1. Mleko podgrzewamy w rondlu.

2. Pozostałe składniki mieszamy dokładnie w głębokiej misce i polewamy je mlekiem.

3. Kwadratową blachę natłuszczamy i rozprowadzamy w niej masę.

4. Pieczemy 15 min w 130C.

5. Po upieczeniu studzimy. Gotowe i zimne kroimy na kwadraciki.

Gotowe. Smacznego!

batoniki owsiane

batoniki owsiane

batoniki owsiane

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

Jeszcze nikt nie skomentował

Leave a Reply