Brownie z Lionem – grzechu warte!

Brownie to klasyka, pyszne, proste czekoladowe ciasto, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Lion? Świetnie komponuje się z brownie tworząc grzechu wartą kompozycję. My zgrzeszyliśmy;) – kilka razy;).

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 batony lion
  • 4 jaja
  • łyżeczka olejku waniliowego
  • łyżka kakao
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

1. Masło i czekoladę topimy w rondelku na małym ogniu. Mieszamy dokładnie i dodajemy kakao.

2. Do masy dodajemy cukier i ponownie mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Ściągamy z ognia i lekko ochładzamy.

3. Jaja ubijamy z olejkiem waniliowym, dodajemy mąkę i mielone orzechy. Doprawiamy lekko solą.

4. Mieszamy dokładnie po czym łączymy z czekoladową masą.

5. Wylewamy do kwadratowej formy (najlepiej ok 20cm ścianka).

6. Liona kroimy na małe plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Dodatkowo całość pokrywamy posypką cukrową.

Pieczemy 30 min w 180C.  Gotowe kroimy w kwadraciki.

brownie z lionem

 

Wierzch:

 

brownie z lionem

brownie z lionem

brownie

brownie z lionem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

5 komentarzy to “Brownie z Lionem – grzechu warte!”

  1. whiness napisał(a):

    Co za rozpusta 🙂

  2. chantel napisał(a):

    oj podoba mi się ta wersja 🙂

  3. kasia napisał(a):

    A ile tego cukru?? Bo nie pisze w składnikach, a robię je właśnie i nie wiem :((

Leave a Reply