Ciasto na domowe Ravioli

Zainspirowana jedną z Włoskich restauracji w których bywamy postanowiłam zrobić dla nas miły wieczorek z domowym makaronem. Makaron okazał się niezwykle prosty i pyszny, a na jego bazie przygotowałam Ravioli z ricotty i orzechów włoskich, na który przepis znajdziecie na blogu niebawem. Teraz pora odkryć ciasto;).

ravioli domowe

Składniki na 2-3 porcje:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

1. Na stolnicy łączymy mąkę z solą.

2. Robimy dołek i wybijamy w niego jajka. Całość zagniatamy zasypując mąką jaja (za pomocą noża), a następnie ugniatając dłońmi.

domowe ravioli

3. Gdy ciasto osiągnie elastyczność dodajemy mleko i oliwę i zagniatamy aż będzie gładkie.

4. Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 2 godziny.

ravioli

5. Po upływie tego czasu ciasto porcjujemy i rozwałkowujemy do zewnątrz.

6. Tak przygotowane ciasto wykorzystamy do Ravioli.

ravioli domowe

P.S. Możecie również wykonać z niego rewelacyjne Tagliatelle;).

Może w sklepach znajdziecie gotowe ravioli, ale według mnie nie nadaje się ono kompletnie do spożycia – jest twarde i sztuczne. Jeśli tylko macie dobre, świeże jaja, prawdziwą oliwę i porządną mąkę – ravioli wyjdzie genialne z każdym nadzieniem:).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

4 Comments to “Ciasto na domowe Ravioli”

  1. Ela.M pisze:

    Właśnie niedawno kupiłam książkę o makaronach i pierożkach i też się przymierzam do zrobienia ravioli tylko muszę kupić radełko z falowana końcówka, bo mam tylko do pizzy. Często kupuję gotowe, ale nie zawsze smakuje, może domowe będą lepsze :)

  2. alagosia pisze:

    jedno jest pewne. Makarony najlepiej smakują w klimatycznej restauracji we Włoszech :D

  3. […] ze trochę zaniedbałam bloga – ale obiecuję poprawę;). Pamiętacie ostatni przepis na Domowe Ciasto na Ravioli? Bazując na nim możemy w prosty sposób stworzyć przepyszne, włoskie pierożki, które dzisiaj […]

  4. River pisze:

    I am often to blogging and that i really apiepcrate your posts.This article has truly peaks my interest. I am going to bookmark your internet site and keep checking for first time data.

Leave a Reply