Czekoladowe muffinki z miętowym kremem

Nie da sie opisać jak uwielbiam te babeczki! Szybkie, śliczne i w dodatku na masę sposobów można je wykonać. Uwielbiam wkładać do Muffinek małe karteczki z wróżbami (oczywiście dziwnej treści), które kuszą by je zjeść i przeczytać co też ciekawego może nas spotkać (oczywiście nikt tego nie traktuje poważnie).
Muffinki które dziś proponuję są idealne także dla tych, którzy nie za bardzo lubią smak słodyczy. Gorzkość kakao świetnie przenika się z lekkim miętowym kremem z mascarpone i śmietanki. I niestety powiem Wam tak – jeśli chcecie uzyskać ten sam smak mięty jaki uzyskałam ja, który dla mnie jest najwspanialszym smakiem mięty w słodyczach, to koniecznie zakupcie syrop barmański miętowy firmy Rioba – może nie powinnam robić reklamy, ale dodaję go do kawy, lodów i teraz do kremu i jestem zachwycona.

 

Składniki na muffinki (6 -8 szt):

  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jaja
  • 75 ml mleka (tłustego)
  • 70 g gorzkiej czekolady4 łyżki (kopiaste) ciemnego kakao do wypieków
  • barwnik fioletowy w proszku (ilość wedle zaleceń producenta)

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 filiżanki syropu barmańskiego – miętowego

Przygotowanie Muffinek:

1. Cukier ubijamy do białości z jajami.
2. Dodajemy mleko i ostudzone, roztopione masło i olejek waniliowy.
3. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, 55 g pokruszonej czekolady i z barwnikiem spożywczym.
4. Łączymy składniki z obydwu misek dokładnie mieszając.
5. Formy na muffinki wypełniamy do 3,4 głębokości i wstawiamy babeczki na 25min do piekarnika rozgrzanego do 180 C.

Przygotowanie krem:

1. 20 ml śmietanki odlewamy, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę.
2. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Na sam koniec dodajemy żelatynę, a następnie ostrożnie dodajemy syrop miętowy (jego kolor pięknie zabarwi krem).
3. Gotowy krem wkładamy do lodówki.

Babeczki dekorujemy za pomocą szprycy – uwaga: muszą być ostudzone.
Gotowe!

muffinki czekoladowo miętowe

Muffinki czekoladowo-miętowe

muffinki czekoladowo miętowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

7 Comments to “Czekoladowe muffinki z miętowym kremem”

  1. Prawdziwe arcydzieło! Bardzo mi się podobają i do tego pomysł z karteczkami genialny!

  2. whiness pisze:

    Wyglądają naprawdę smakowicie. Małe, akurat do kawy. :) Ciekawi mnie smak syropu barmańskiego.

    • Ewelina pisze:

      Whiness ten syrop jest moim ulubionym – ma calkowicie inny smak niż czekoladki typu After Eight:/, jestem jego fanką a poleciła mi go moja mama:)

  3. Chyba z myślą o mnie przygotowywałaś te muffinki:) Uwuelbiam połączenia czekolady i mięty!

  4. […] przez Ewelina No comments Jak zwykle krem miętowy który ostatnio przygotowałam do Czekoladowych Muffinek powstał (sam;)) w większej ilości, a ponieważ go uwielbiam postanowiłam wykorzystać go do […]

Leave a Reply