Domowe Lody Bazyliowe – najlepsze na świecie!

Kiedy kupowaliśmy maszynkę do lodów mieliśmy plan robienia smaków jakich nie da się spotkać w supermarkecie. I tak gdybaliśmy jakie zrobimy, po czym Wojtuś wpadł na pomysł by zrobić Bazyliowe. Tak to odkładaliśmy (testując klasyczne smaki), że wczoraj mnie wzięło, by w końcu spróbować je wykonać. Muszę Wam powiedzieć, że moim subiektywnym zdaniem są to najwspanialsze lody jakie można spotkać. W maszynce wykonanie jest prościutkie – ale starałam sie je wykonać tak, by każdy mógł je zrobić, nawet bez maszynki.

Składniki:

  • 2 żółtka jaj
  • 100 ml mleka ok 2-3%
  • 300 ml śmietanki
  • 70-80 g cukru
  • kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
  • 12-14 listków bazylii

Przygotowanie z maszynką:

1. Żółtka ubijamy z cukrem.

2. Dodajemy mleko i śmietankę i ubijamy dalej

3. Jeśli mamy maszynkę – masę wlewamy do maszynki.

4. Gdy masa nabierze gęstej, lodowej konsystencji – dodajemy kilka kropli barwnika, a następnie rozdrobnioną i rozgniecioną (tak by puściła soki) bazylię.

Gotowe!

 

Dla osób bez maszynki:

1. Mleko i śmietankę zagotowujemy.

2. Cukier ucieramy z żółtkami i całym jajem na pulchną, białawą masę.

3. Dodajemy zagotowane mleko i śmietankę.

4. Mieszamy całość i dodajemy kilka kropli barwnika oraz śmietankę.

5. Pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do zamrażalnika.

6. Po upływie 30-40 min wyciągamy i znów miksujemy. Postępujemy tak jeszcze raz lub dwa.

Gotowe!

Lody są słodkie i aromatyczne – mam nadzieję, że zachwycą Was tak jak i nas;).

domowe lody bazyliowe

domowe lody bazyliowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

3 Comments to “Domowe Lody Bazyliowe – najlepsze na świecie!”

  1. Bee pisze:

    Bazyliowe? super :) uwielbiam takie kulinarne eksperymenty, na pewno spróbuję. Do tej pory najdziwniejszym zjedzonym przeze mnie smakiem były lodu o smaku oliwy z oliwek i były… smaczne ;)

  2. Ola in the kitchen pisze:

    Świetny przepis! Muszę spróbować :}

Leave a Reply