Ekspresowa pizza śniadaniowa z jajkami i rukola

Pizza z patelni jest zdecydowanie domeną Wojtusia – robi ją wyśmienitą w wersji z mozzarellą i salami. Za mną jednak od dawna chodziła pizza śniadaniowa, ale piątkowe i sobotnie rzadko spędzamy szykując drożdżowe ciasto na pizzę, więc wersja z patelni okazała sie genialnym rozwiązaniem. Tego typu pizza jest bardziej chrupka i mniej puszysta niż w tradycyjnej wersji – ale nam bardzo smakuje. Samą inspiracją był przepis Jamiego Olivera, który zmodyfikowaliśmy pod siebie;).


Składniki na ciasto:

1 1/2 szklanki mąki
1/2 kubka letniej wody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1łyżeczka oliwy z oliwek Monini(można bez, bo i tak używamy jej na patelni, jednak dzięki niej ciasto jest bardziej elastyczne)

 

Składniki na sos:

3 duże pomidorki
1/2 łyżeczki oregano
1-2 ząbków czosnku
bazylia
łyżka oliwy Monini
szczypta soli
łyżka koncentratu pomidorowego

 

 

Składniki na dodatki:

1/2 szklanki utartej mozzarelli
3/4 szklanki listków rukoli
3 jaja

 

Przygotowanie ciasta:

Przygotowujemy ciasto na pizzę. Mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy wodę i oliwę. Ugniatamy aż wyrobimy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepić należy dodać więcej mąki, aż do uzyskania gładkiej i niekleistej konsystencji.  Gotowe ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na krążek o grubości 0.5 cm. Na Patelni rozgrzewamy oliwę (0k 2 łyżki). Ważne by patelnia miała metalową rączkę (wtedy włożymy ja do piekarnika). Piekarnik nagrzewamy na 230 c. Gotowy krążek na pizzę kładziemy na patelni i smażymy ok 3-4 minuty.

 

Przygotowanie sosu:

Pomidorki kroimy na plasterki, posypujemy obficie oregano i kropimy oliwą – tak przygotowane wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 10 min.

Przypieczone pomidorki miksujemy z rozdrobnionymi ząbkami czosnku, porwanymi listkami bazylii, koncentratem pomidorowym i solą. Tak przygotowanym sosem smarujemy grubo usmażone ciasto na pizzę.

 

Wykończenie:

Posmarowaną sosem pizzę posypujemy mozzarellą, a za pomocą łyżki przygotujemy wgłębienia na jajka. Jaja wbijamy na pizzę, a całość wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na ok 5-6 min. Po upływie tego czasu wyciągamy pizzę z piekarnika i posypujemy rukolą. Gotowe!

 

pizza z patelni  z jajkami i rukolą

 

pizza śniadaniowa z patelni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

2 Comments to “Ekspresowa pizza śniadaniowa z jajkami i rukola”

  1. Wygląda zabawnie :D trochę przypomina gniazdko dla ptaków. Jestem bardzo ciekawa smaku. Myślę też, że można byłoby tutaj sporo poeksperymentować ze składnikami i dodatkami. Co jakiś czas robić ja nieco inną :)

    • Ewelina pisze:

      To przez kształt patelni – ścianki są zaokrąglone i pod kątem ida do góry:). Z dodatkami można eksperymentować do woli:)

Leave a Reply