Faszerowane warzywa z mięskiem – czyli szczypta Grecji

Najpyszniejsze warzywka faszerowane jedliśmy w Grecji i choć były całkowicie bezmięsne, mogłabym przysiąc, że mięsa tam była cała masa. W swojej domowej wersji musiałam jednak mięsko uwzględnić – no bo jak tak bez;). Ponieważ ja uwielbiam bakłażany, a mój Wojtuś pomidorki mamy dla Was 2 wersje tego prostego, ale pysznego dania.

 

Składniki:

  • 3 duże pomidory do wydrążenia
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
  • 3-4 pomidorki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego oregano,bazylii i tymianku (po 1/3 garści każde).
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3/4 filiżanki tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Duże pomidorki i oregano wydrążamy z pestek i gniazd nasiennych. Solimy wewnątrz i zostawiamy na siteczku na ok. pół godziny.

2. Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy mięso. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż do odparowania sosu.

3. Mięso zdejmujemy z ognia. W międzyczasie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie.

4. Do mięsa dodajemy zioła (oregano, poszarpaną bazylię i majeranek), szczyptę soli i pieprzu do smaku oraz gałkę muszkatołową.

5. Ugotowany ryż dodajemy do mięsa i mieszamy całość.

6. Dodajemy parmezan i ponownie mieszamy.

7. Wydrążone wcześniej warzywa nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek.

8. Za pomocą łyżki napełniamy warzywa przygotowanym nadzieniem.

9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Warzywa wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.

Gotowe!

Radzę spożyć po odczekaniu kilku minut,  warzywa faszerowane są bardzooo gorące.faszerowane bakłażany

faszerowane warzywa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

2 komentarze to “Faszerowane warzywa z mięskiem – czyli szczypta Grecji”

  1. mopswkuchni napisał(a):

    Uwielbiam faszerowane warzywka! Szczególnie psiankowate 😉

  2. […] Faszerowane warzywa z mięskiem – czyli szczypta Grecji – Cooking school […]

Leave a Reply