Kalmary w cieście

Kalmarki to jedno z moich ukochanych smaków, które kojarzą mi się z Kretą i Grecją. Bardzo ubolewałam nad tym, że w Polsce ciężko jest zjeść pyszne i nie gumiaste kalmary, aż w końcu jeden znajomy polecił nam ekstra miejsce – sklep rybny Skipper w Zielonkach koło Krakowa. Podobno jakość tamtejszych owoców morza jest genialna – co też postanowiłam sprawdzić:). Jak się domyślacie – kalmary wyszły dosłownie jak na Krecie, pyszne, świeże, rewelacyjne… Tyle białka, że choć przygotowaliśmy krążki z 3 kalmarów to byliśmy w stanie zjeść tylko po jednym;).

 

Składniki:

  • 3 całe kalmary
  • sól i pieprz
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka (tyle by ciasto było gęste)

kalmary w ciescie

Przygotowanie:

1. Kalmary myjemy i dokładnie osuszamy.

2. Kroimy na 1.5 cm krążki.

DSC_0002

3. Z jajek, jogurtu, mleka, przypraw i mąki przygotujemy gęste ciasto naleśnikowe.

4. Krążki kalmarów moczymy dokładnie w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po ok 2/3 minuty.

Gotowe!

Podajemy skropione sokiem z cytryny.

DSC_0007

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

Jeszcze nikt nie skomentował

Leave a Reply