Makaroniki Francuskie – Bananowe

Gdy raz zakochałam się w makaronikach francuskich – zostałam wierna tej miłości. Najgorsze bylo dojście do idealnej metody wykonania – gdy już ja opanowałam, postanowiłam co jakiś czas przenosić nas do krainy tych uroczych, bajecznie kolorowych ciasteczek.

Ponieważ mój mąż kocha banany, tym razem postanowiłam wykonać je właśnie w takim smaku. Ich żółty kolor sprawia, że od razu dzień staje się bardziej słoneczny;).

Przepis podstawowy znajdziecie poniżej, ale dla przypomnienia zerknijcie tez tu.

 

Makaroniki Francuskie – przepis podstawowy:

  • 125 g mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów bez skorki)
  • 3 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g cukru
  • barwnik spożywczy – żółty

Przygotowanie:

1. Mąkę migdałowa mieszamy z cukrem pudrem – najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki.

2. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność należy stopniowo dodawać cukier i ubijać na większych obrotach na gładką, sztywną masę.

3. Pod koniec ubijania należy dodać barwnik spożywczy ( dodajemy stopniowo małe ilości, by osiągnąć idealny dla nas odcień).

4. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej i cukru pudru. Delikatnie mieszamy silikonową szpatułka okrągłymi ruchami od spodu do góry. Mieszamy aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Masa musi być gładka i puszysta – ale pamiętajcie, że nie będzie tak puszysta i sztywna jak sama masa z ubitych białek.

5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Możemy na papierze narysować kółka, które ułatwia nam wyciśnięcie idealnej wielkości makaroników, jednak najbardziej polecam silikonową matę do makaroników, którą zakupicie za ok 30-40zł.  Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm w odstępach ok 3 cm.

6. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, blachę z makaronikami odkładamy na przynajmniej 1 godzinę.

7. Piekarnik nagrzewamy do 140 C. Wkładamy makaroniki na środkowa kratę, zamykamy piekarnik. Po 2 minutach uchylamy drzwi do piekarnika i pieczemy jeszcze 13 min.

8. Upieczone makaroniki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy na kratę do suszenia ciasteczek.

9. Przekładamy kremem (za pomocą łyżeczki bądź rękawa cukierniczego).

10. Wkładamy do lodówki dzięki czemu krem dodatkowo zmiękczy ciasteczka.

 

Bananowy smak – składniki:

  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 banana

 

Przygotowanie:

1. Banana miksujemy blenderem na gladką papkę.

2. dodajemy mascarpone i cukier puder.

3. Gotową masę nakładamy na jeden makaronik i przykrywamy drugim.

Gotowe:).

 

bananowe makaroniki francuskie

 

makaroniki francuskie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

1 Comments to “Makaroniki Francuskie – Bananowe”

  1. Nashelly napisał(a):

    Pierwszy raz widzę bananowe makaroniki, świetny pomysł 😉

Leave a Reply