Niebiańskie ciasteczka maślane z lukrem – ekspresowe!

Uwielbiam kolory… Jasne, jaskrawe, pastelowe..wszystkie! Sprawiają, ze dni stają się żywe i słoneczne. Nie wiem dlaczego ale mam pewne małe zboczenie, uwielbiam dekorować i kolorować ciasta, ciasteczka i muffinki, a najlepiej jeśli będą wyglądały jak zrobione przez lub dla dzieci:). Ta śmieszna czynność sprawia, że sama czuję się beztrosko jak słodki maluch (hmm czyli może mam odpowiedź dlaczego;)) i ciapciam się bezmyślnie w barwnikach spożywczych. Kocham to! Przenosi mnie to do innej krainy, do tej w której z silnej kobiety mogę przemienić sie w beztroską małą dziewczynkę…:). Te niebieskie ciasteczka mają w sobie jedną wspaniałą moc – poprawiają humor, pachną niesamowicie, wyglądają słodki i … wykonujemy je ekspresowo! Bez lukru smakują jak pyszne Angielskie ciasteczka, które można kupić w ozdobnych metalowych puszkach.

Składniki na ok 35-40 ciasteczek:

  • 100 g masła min.82%
  • 1 żłótko
  • 160 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli olejku waniliowego

Składniki na lukier królewski:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko (zostanie nam z ciasteczek)
  • kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego

Przygotowanie ciasteczek:

1. Masło wraz z cukrem, solą i olejkiem ubijamy na jednolitą masę.

2. Dodajemy żółtko i ubijamy dalej.

3. Dodajemy mąkę i dalej już ręcznie wyrabiamy ciasto.

4. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 20 min.

5. Wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy kółeczka.

6. Pieczemy 10-12 min (po upływie 9 min kontrolujmy ciasteczka bo łatwo mogą się przypalić) w temperaturze 180 C.

Gotowe studzimy.

 

Przygotowanie lukru królewskiego:

1. Białko ubijamy na sztywną pianę.

2. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder – jeśli chcemy uzyskać bardzo gestą masę możemy dodać więcej.

3. Gdy cukier puder połączy się z białkiem dodajemy barwnik spożywczy.

Tak przygotowaną masą za pomocą szprycy dekorujemy ciasteczka. Ponieważ masa szybko zasycha należy sprawnie dodawać ewentualne ozdoby.

ciasteczka maślane

ciasteczka maślane

ciasteczka z lukrem

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

1 Comments to “Niebiańskie ciasteczka maślane z lukrem – ekspresowe!”

  1. Klaudia napisał(a):

    niebieskie śliczności 🙂

  2. […] Wystudzone babeczki możemy (lecz ni musimy) dodatkowo polać rzadkim lukrem królewskim. Rękaw kuchenny napełniamy kremem i nakładamy końcówkę „gwiazdkę dużą” (łatwo […]

  3. […] mała foremką w kształcie gwiazdki czy choinki wytniesz otwór (jak na drzwi). Dekoracje wykonaj lukrem królewskim (którym także zlepisz […]

Leave a Reply