Nugat z żurawiną i orzechami

Do nugatu miała dwa podejścia, za pierwszym razem nie chciał mi zastygnąć, dlatego uparcie zaczęłam sprawdzać wszelkie przepisy, by zrozumieć dlaczego…no i nie odkryłam:/. Ale moja upartość sprawiła, że postanowiłam odkryć sekret wykonania tego pysznego, włoskiego smakołyku. Stwierdziłam, że zrobię swoją wersję. I gdzie się udałam? Do sklepu:). Gdy wpadam na pomysł wykonania czegoś na „domowy” sposób to często sprawdzam półki w sklepach i czytam skład produktów, gdyż właśnie to pozwala często odkryć sekretny składnik. Oczywiście bardzo często trzeba przełożyć sobie niektóre substancje chemiczne na kuchenne – ale zwykle właśnie to najbardziej pomaga. I tym razem też odkryłam mój składnik – była nim żelatyna:). Gwarantuję, że nugat w końcu zastygnie i pozostanie puszysty.

nugat

Składniki:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 100 g wody
  • 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 100 g żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

1. Cukier i wodę umieszczamy w rondelku (z podwójnym dnem) i gotujemy na karmel. Ważne by karmel był już na ostatnim etapie, czyli już lekko żółty, ale nie przypalony. Łatwo to zauważyć, gdy na powierzchni pojawi się masa bąbelek należy odczekać jeszcze chwilę aż substancja lekko zmieni kolor (ok 2-3 min) i jej odrobinę wlać do szklanki z zimną wodą. Jeśli zastygnie i uda nam się ją przełamać to oznacza, że karmel jest gotowy.

2. Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo gotowy karmel i ubijamy aż masa zrobi się całkowicie biała i sztywna (potrwa to jakieś 10 min.).

3. W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do nugatu – mieszamy dokładnie.

4. Do tak przygotowanej masy dodajemy żurawinę i orzechy i ponownie mieszamy.

5. Przygotowaną wylewamy do silikonowej formy, studzimy i wkładamy do lodówki.Nugat powinien być gotowy już po 2-3 godzinach.

Smacznego!

nugat

domowy nugat z żurawiną

domowy nugat

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

3 komentarze to “Nugat z żurawiną i orzechami”

  1. Ania napisał(a):

    bosko wygląda:) zjadłabym takie cudo:)

  2. alicja napisał(a):

    Czy z tego przepisu nugat wychodzi miękki, czy twardy? Na zdjęciu wygląda na bardzo miękki, ale może pozory mylą 😉

  3. JustInka napisał(a):

    Ojejku wygląda cudnie ! Pewnie tak też smakuje! Muszę wypróbować, powinno się fajnie komponować ze świątecznymi daniami 😉

Leave a Reply