Pomidorowe Spaghetti z Pulpecikami

Pomysły na makaron chyba ciągle nie mają końca. Niby taki prosty składnik, a daje tyle możliwości, różnych odmian smakowych. Co ciekawe gdy byliśmy ostatnio we Włoszech, tylko raz spróbowaliśmy tamtejszej pasty. Może to tylko moje odczucie, ale wydaje mi się, że w Polsce jesteśmy w stanie zakupić idealne produkty do zrobienia równie pysznej pasy jak we Włoszech – co niestety nie jest możliwe z pizzą chyba, że mamy specjalny piec do jej wypieku. Dzisiejsze spaghetti to proste i pyszne danie, jedyne „utrudnienie” to klopsiki, które im mniejsze, tym lepiej się je;).

Składniki:

  • 220 g makaronu typu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • pęk pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy (do smażenia)
  • 6-7 dużych pomidorów
  • bazylia, oregano
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą i rozdrobnionym ząbkiem czosnku.

2. Dodajemy posiekaną pietruszkę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy dokładnie.

3. Dodajemy jajko, ponownie mieszamy, następnie z mięsa formujemy małe kuleczki (wielkości połowy orzecha włoskiego).

4. Kuleczki smażymy na 2 łyżkach oliwy.

5. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone pomidory z rozdrobnionym ziarenkiem czosnku. Delikatnie podsmażamy ok 3 min.

6. Po tym czasie zmniejszamy gaz, dolewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i dusimy ok 15 min. Pod koniec duszenia dodajemy sól, pieprz oraz świeżą bazylię i oregano.

7. W osolonej wodzie gotujemy makaron.

8. Gotowy sos miksujemy na jednolitą konsystencję, dodajemy do pulpecików i delikatnie podgrzewamy. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron.

Smacznego!

spaghetti

spaghetti

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

2 komentarze to “Pomidorowe Spaghetti z Pulpecikami”

  1. claudia napisał(a):

    Pycha! Mam pytanie: na ile porcji jest to danie?

    • Ewelina napisał(a):

      Teoretycznie na dwie, choć sodu zdecydowanie wystarczy na 4- przyzna, się ze wstydem, ze straszne z nas makaronowe pozeracze;)

Leave a Reply