Pudding bananowy Chia

Dieta matki karmiącej powinna być zdrowa i lekka – ale nie nudna;). Na samą myśl o lekkostrawnych posiłkach byłam lekko przerażona, ale skoro kocham gotować to przecież zawsze można lekko urozmaicić swoje dietetyczne dania tak, by były dobre dla dziecka i matki a jednocześnie zdrowe. Pudding, który Wam dzisiaj prezentuję jest nieskromnie mówiąc – genialny! Mogłabym Go jeść codziennie, tak samo jak mój mąż, który również się nim zajada. Szybkość przygotowania i fakt, że to pyszne cudo można przygotować dzień wcześniej sprawiają, że tylko przybywa mu plusów. Cały sekret tkwi w nasionach Chia, czyli szałwii hiszpańskiej, które zawierają wysokie stężenie kwasów omega3 (ok. 64%) oraz aż 25% błonnika i masę przeciwutleniaczy, a przy tym nie zawierają glutenu. Chia doskonale żelują potrawy, dlatego pudding wykonany z nich jest wręcz idealny.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1.5 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 1 banan

 

Przygotowanie:

 

1. Nasiona zalewamy mlekiem.

2. Dodajemy cukier i esencje waniliową – mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.

3. Gotowy pudding ponownie mieszamy i rozlewamy do pucharków. Przed podaniem dodajemy po 1/2 banana (na porcję) pokrojonego w plasterki.

Smacznego!

 

pudding bananowy chia

 

pudding chia przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

2 komentarze to “Pudding bananowy Chia”

  1. Ola napisał(a):

    Pudding jest mega super, wczoraj go przygotowałam, a dzisiaj zjadłam. Dla mnie nasiona chia były wymysłem i udziwnieniem, ale od dziś staną się podstawą mojego śniadania. Czy też uważasz, że chia smakuje troche jak kulki z napojów bubbletea? 🙂 Pozdrawiam

    • Ewelina napisał(a):

      Cieszę się, że przypadł do gustu tak jak i mnie ;). Z tapioki z której robią bubbletea już niebawem zamieszczę kolejny pudding:)

Leave a Reply