Ruskie jak u babci

Gdy byłam małą dziewczynką… wróć..nadal jestem małą dziewczynką… Gdy byłam połowę mniejsza niż teraz i nie miałam pięciu lat, pewien sąsiad przywiózł dla mnie z Ameryki mini wałek. Śliczny, drewniany, idealny do małych, dziecięcych łapek, a w dodatku wręcz niespotykany u nas w tamtych czasach. Wałek stał się moją ukochaną zabawką, która pozwoliła mi z dumą pomagać babci w kuchni. Co prawda moja pomoc polegała na rozsypywaniu mąki po całej kuchni i dokładaniu do garnka kawałków pierogowego ciasta, które nie raz spadło mi na ziemię. Mnie jednak to cieszyło ogromnie sprawiając, że czułam się dorosłą gospodynią. Nie wiem co się stało z moim małym wałeczkiem… a szkoda, bo byłby cudowna pamiątką z tamtych czasów, może nawet moje własne dzieci byłyby nim tak samo zachwycone jak i ja… Ale od wałeczka zaczynając chcę dotrzeć do pierogów, bo to właśnie je najczęściej z babcią robiłam (no może „robiłam” to za dużo powiedziane), a muszę Wam powiedzieć, ze moja babcia robiła najlepsze Ruskie na świecie! To nie były klasyczne pierogi z sera i ziemniaków, to była czysta poezja z sekretnymi składnikami, które zauważyłam najszęście dodają ludzie gór coby bardziej zadbać o ciepło swojego ciałka w zimie. Podobne pierogi jadłam tylko w Kompani Kuflowej „pod Wawelem” w Krakowie – były lekko tłuściutkie, pieprzne i z sekretnym boczusiem w środeczku….takie jak u babci. Mam nadzieję, że gdy wykonacie ruskie z poniższego przepisu – zrozumiecie o co chodzi:), choć przyjaciółka z gór od razu wiedziała o czym mowa, bo u niej babcia robi identyczne;)

 

Pierogi Ruskie jak u babci

ruskie goralskie

 

Składniki na ciasto:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 400 ml gorącej wody
  • łyżka oleju
  • duża szczypta soli

 

Składniki na farsz:

  • 500 g sera białego
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • jedna średnia cebula
  • masło do smażenia cebulki
  • ok 30g boczku
  • pieprz i sól

 

Przygotowanie ciasta:

1. Mąkę wysypujemy na blat, mieszamy z solą.

2. Dodajemy olej i stopniowo dolewamy wodę ugniatając ciasto (nie musimy wykorzystać całej wody), ważne by było elastyczne i jednolite. Gdy ciasto osiągnie swoją zwartą konsystencję, odkładamy do do lodówki i przechodzimy do wykonani farszu.

 

Przygotowanie całości:

1. Ser rozdrabniamy widelcem w dużej misce (mielony zrobi się papką).

2. Na małej patelence rozpuszczamy masło, cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i przysmażamy ją na złoto.

3. Cebulkę dodajemy do sera, boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy go na patelence.

4. Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką do mięsa.

5. Do sera dodajemy boczuś oraz ziemniaki, wszystko lekko solimy i dość mocno pieorzymy. Mieszamy aż będzie jednolite.

6. Warto smakować farsz czy nie brakuje soli bądź pieprzu, ale jeśli wszystko dobrze to bierzemy łyżeczkę i zaczynamy działać.

7. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm (sami zobaczymy czy nie jest za cienkie) i wykrawamy w nim kółka szklanką.

8. Na każdym kółeczku nakładamy kulkę farszu i paluszkami zaginamy pierożka dociskając mocno boki, by dobrze się zlepiły.

9. Do dużego garnczka nalewamy wodę i solimy. Gdy zacznie wrzeć wkładamy pierogi i gotujemy ok 1-2 min gdy wypłyną. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz i polewamy smalczykiem bądź masełkiem.

Smacznego!

Ruskie pierogi

ruskie2

ruskie goralskie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

Jeszcze nikt nie skomentował

Leave a Reply