Sos al pomodoro

Powoli zbliża się okres gdzie znikną z ulic stragany z kolorowymi warzywami i owockami, jak tu zatrzymać smaki oraz kolory wiosny i lata w zimie?
Ano odpowiedź na to pytanie znały nasze prababcie oraz babcie no i oczywiście mamy, a mianowicie chodzi tutaj o … przetwory.
No właśnie, ale wszyscy mają teraz mniej czasu a i ceny w sklepach gotowych produktów nie są wygórowane więc pada pytanie po co ? No cóż ja osobiście wolę zjeść coś co przypomina mi zapachem i kolorem świeże warzywo lub owoc, a nie papkę o wątpliwym smaku nie wspominając już o zapachu.
A więc jako miłośnik pomidorów postanowiłem zrobić coś na ten smutny i szary smakowo okres, coś co by mi przypominało smak i zapach świeżutkich pomidorków, sos pomidorowy.

Składniki na 12 słoików 300ml

4 kg pomidorów
główkę czosnku
trzy łyżeczki soli

Przygotwanie:
Sposób przygotowania jest szalenie prosty. Pomidorki siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy wyciśniętą główkę czosnku, trzy łyżeczki soli i wszystko gotujemy przez około godz. następnie przelewany do słoików, całość pasteryzujemy przez 30 min.

Prawda że banał ? Powiem szczerze że przelewając do słoików próbowałem sosiku i miałem wizje co można by z nim zrobić, jejku jak ja kocham pomidory …
Na prawdę polecam robienie przetworów, nie dość że to sama przyjemność to jeszcze w zimie mamy smaczny naturalny sos bez konserwantów, nie wychodzą nawet z domu, nie stojąc w kolejce no i nie wydając pieniędzy.

Smacznego !

sos pomidorowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Takie tam

1 Comments to “Sos al pomodoro”

  1. whiness napisał(a):

    Domowy najlepszy. 🙂 Nigdy nie wpadłam na pomysł, by zamknąć smak takiego sosu w słoiczku. Świetny pomysł.

Leave a Reply