Tarta Ganache (z instrukcją dekoracji)

Po świątecznym obżarstwie staram się troszeczkę mniej piec i wiecie co? Nie jest to wcale takie proste… Postanowiłam, że na razie będę piec tylko raz w tygodniu, jednak tak bardzo lubię rozluźniać się przy dekoracji ciast i pieczeniu, że to ograniczenie wcale nie jest takie proste. Ale może to i dobrze, bo teraz jeszcze bardziej zastanawiam się nad każdym wypiekiem, by był prawdziwą ucztą. Dzisiejsza moja propozycja to mocnooo czekoladowa tarta z pięknie błyszczącymi, karmelizowanymi orzechami… Zrobiona z gorzkiej czekolady jest wykwintna i aromatyczna. Myślę, że na taki kawałek możemy sobie spokojnie pozwolić. W ramach dekoracji zdradzę Wam mini sekret, który uszlachetni naszą tartę… zatem do dzieła!

 

tarta ganache1

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła (temperatura pokojowa)
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • ok 3-4 łyżki wody
  • szczypta soli

 

Składniki na krem Ganache:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • 3 kopiaste łyżki masła (temperatura pokojowa)
  • 180 ml 30% śmietany
  • 80g cukru pudru

 

Składniki na dekorację:

  • 100g cukru
  • 100 ml wody
  • 15 orzechów laskowych

 

Przygotowanie ciasta kruchego:

1. Mąkę umieszczamy w misce i dodajemy kawałki masła. Wyrabiamy palcami jak kruszkonkę

1 Kichenaid: Mąkę umieszczamy w dzieży, dodajemy pokrojone na kawałki masło i za pomocą haka mieszamy najpierw na 4, później delikatnie zwiększając obroty na 6.

2. Dodajemy żółtka, cukier, sól i ponownie wyrabiamy. Jeśli trzeba dodajemy wodę (to samo w Kichenaidzie).

3. Z gotowego ciasta tworzymy kulę, którą spłaszczamy ręką i  owijamy folią spożywczą, a następnie umieszczamy na godzinę w lodówce.

4. Po upływie pół godz stolnicę posypujemy mąką, a ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0.5 cm.

5. Formę to tarty wykładamy ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C.

6. Tartę nakłuwamy widelcem i dodatkowo obciążamy jej wnętrze fasolą lub grochem (albo specjalnymi kuleczkami).

7. Pieczemy ok 20-25min.

8. Upieczone studzimy.

 

Przygotowanie kremu Ganache:

1. Czekoladę kruszymy na kawałki (lub od razu mielimy w Kichenaidzie – łatwiej się roztopi).

2. Śmietankę umieszczamy w rondelku z grubym dnem i doprowadzamy do lekkiego wrzenia – od razu ściągamy.

3. Dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder i mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

4. Przekładamy część masy do kubka i dodajemy żółtka – mieszamy. Całość wlewamy z powrotem do rondla i mieszamy.

5. Masę ustawiamy ponownie na ogniu i cały czas mieszamy ponownie doprowadzając do wrzenia. Gotowy krem ściągamy z ognia i wylewamy do wnętrza tarty.

 

Przygotowanie dekoracji z orzechów:

1. Orzechy nabijamy na szaszłykowych wykałaczkach.

 DSC_0006

2. Wodę i cukier umieszczamy w rondelku, by przygotować z nich karmel. Gotujemy aż mikstura nabierze lekko brązowego koloru.

3. Wykałaczki z orzechami maczamy w karmelu (tak by pokryły całe orzechy) i układamy na brzegu blatu (warto podłożyć pod blat silikonową matę, by nadmiar karmelu spadał n nią). Karmel skapując z orzechów zastyga i tworzy piękne „igiełki”.

DSC_0008

DSC_0011

Wykończenie:

Zastygnięte orzechy ściągamy delikatnie z wykałaczek i umieszczamy na tarcie. Dodatkowo tartę nabłyszczamy złotym, jadalnym sprayem. Gotowe!

tarta ganache1ganache tartatarta czekoladowo karmelowa

tarta ganache

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

1 Comments to “Tarta Ganache (z instrukcją dekoracji)”

  1. arnika napisał(a):

    nieamowite…

Leave a Reply