Tort Truskawkowo – Muffinkowy

Trochę, a nawet bardzo Was ostatnio zaniedbałam, ale to wszystko ze względu na cudowne dla Nas wydarzenie czyli ślub z Wojtusiem. Przygotowań było co niemiara, zmęczenia także, ale okazało się, że było lepiej niż marzyliśmy… Niebawem dodamy post odnośnie organizacji weselnych dodatków itp., jednak dziś jeszcze lekki powiew lata czyli truskawkowe szaleństwo!
Choć torcik wygląda na trudny – jest banalny! A smakuje wyśmienicie:). Jeśli więc macie jeszcze ochotę na truskawkowe szaleństwo – zachęcam!

 

Składniki na spód:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej – niepełna szklanka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki (kopiaste) mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Składniki na krem:

  • 3 szklanki obranych truskawek
  • duża śmietana kremówka (300-350 ml)
  • ser mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru

 

Przygotowanie spodu:

1. Białka oddzielamy od żółtek i dajemy do dużej misy.

2. Zaczynamy ubijać białka. Dodajemy cukier waniliowy i olejek. Gdy piana będzie lekko sztywna stopniowo dodajemy  cukier biały.

3. Gdy piana będzie maksymalnie sztywna, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180C. W tym czasie szykujemy formę do tortu (20cm) i 3 foremki do muffinek (najlepiej czerwone lub różowe).

5. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki oraz do formy tortowej. Pieczemy 35-40 min (warto sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone).

6. Upieczony spód kładziemy na kratce do ostygnięcia.

 

Przygotowanie – Krem:

1. Śmietanę ubijamy.

2. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder.

3. 1/3 truskawek kroimy na drobne kawałki – odkładamy na później.

4. 1/3 mieszamy z cukrem i  ucieramy blenderem na konsystencję sosu – dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy.

3. Przygotowaną mieszankę dodajemy do śmietany i delikatnie mieszamy mikserem.

4. Kilka truskawek odkładamy do dekoracji – pozostałe znów ucieramy blenderem na sos.

 

Całość:

1. Spód do tortu kroimy na trzy, poziome części.

2. Na spodniej części wylewamy odrobinę truskawkowego sosu i nakładamy warstwę kremu. Pozypujemy pokrojonymi truskawkami i przekładamy kolejnym spodem – czynność powtarzamy.

3. Górną warstwę smarujemy równo kremem. Za pomocą szprycy wyciskamy też krem na Muffinki, które układamy na szczycie tortu.

4. Resztą sosu polewamy tort i muffinki, dokładamy całe truskawki wedle uznania.

5. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Smacznego!

tort truskawkowy

truskawkowe muffinki

truskawki w kuchni

tort truskawkowo muffinkowy

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

Jeszcze nikt nie skomentował

Leave a Reply