Wielkanocna babka cytrynowa

Baby, babki, babeczki… ich nazwa tak pięknie brzmi, a smaków i rodzajów mamy tyle, że wiadomo czemu tak pięknie się nazywają. Sama lubię babeczki;), muffinki mogłabym robić non stop, nie wiem dlaczego ale te urocze wypieki po prostu mnie rozczulają. W tym roku postanowiłam, że będzie feministycznie i babsko;), dlatego z ciast piekę same baby – w planach: pączowana, cytrynowa (przepis poniżej), no i włoska Panettone (no może włosko-polska bo w mojej wersji). W domu też pachnie u nas babami, codziennie powstają nowe;)  – w sumie to mój mąż może czuć sie szczęściarzem – tyle bab ma teraz w domu, może dotykać, smakować i nawet podziwiać…ach to chyba będą Jego ulubione święta:P.

 

Babka cytrynowa z plewą z białej czekolady

  • 250 g masła (temperatura pokojowa)
  • 400 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki pudru waniliowego
  • 4 jaja
  • 300 g cukru
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

1. Masło ucieramy z cukrem.

2. Dodajemy cukier waniliowy, puder waniliowy, skórkę z cytryny.

3. Cały czas ucierając dodajemy jajka.

4.  Dodajemy mąkę.

5. Dodajemy proszek do pieczenia i sól i cały czas miksujemy.

6. Na koniec dodajemy jogurt – miksujemy.

7. W ostatnim etapie dodajemy sok z cytryny.

8. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C.

9. Masę przekładamy do foremek na babki.

10. Pieczemy 35-40 min.

 

Polewa:

  • 100g białej czekolady
  • 25 ml śmietany kremówki

 

Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewą pokrywamy babkę.

 

babka cytrynowa z biala czekolada

babka cytrynowa przepis

Wielkanocne Smaki - edycja IV

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

3 komentarze to “Wielkanocna babka cytrynowa”

  1. pragmatystka napisał(a):

    Wygląda pysznie, aż je się oczami swoją drogą ciekawe ile tych „babeczek” będzie w waszym domu 😛 :*

  2. wulkan-smaku napisał(a):

    Śliczna i taka kolorowa
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

  3. Hawk napisał(a):

    Paulina6214 / Bralam linee rok temu w 10dni schudlam 4kg ale pozniej mialam przerwe kilka dni i ona juz przestala jakby na mnie dz3;8ac&#l2i0anie wiem mi sie wydaje ze kazde tabletki beda dzialac zalezy jak sobie w psychice ulozyc nawet jesli dali by ci witamine c a ty bys miala silna wole i wierzyla ze to dziala to bys schudla …

Leave a Reply