Włoska Focaccia z oliwkami

Gdybyśmy mieli wybrać jeden rodzaj kuchni którym mielibyśmy zastąpić 90% posiłków (100% to już przesadnie – w końcu jest wiele wspaniałych potraw;)) z pewnością byłaby to Kuchnia Włoska. Bogactwo smaków, zapachów, oliwy i makaronów, wspaniała mozzarella czy parmezan…mmm aż ślinka cieknie. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i smakowita… Focaccia w przygotowaniu i w smaku przypomina trochę pizzę, jednak we Włoszech jadana jest jako przystawka przed posiłkiem, czy też pieczywo śniadaniowe. W mojej wersji proponuję ją z oliwkami, ale sprawdzi sie także z dodatkiem pomidorków koktajlowych czy kaparów. Dowolnie możecie szaleć w niej z ziołami, dzięki czemu zyska jeszcze ciekawszy smak.

Składniki:
500 g mąki pszennej
8 g drożdży instant (bądź 25 g mokrych, piekarskich – wtedy rozpuszczamy je ze szczyptą cukru i 4 łyżkami wody)
350 ml wody
2 łyżeczki, soli 1 łyżka soli morskiej
9 łyżek dobrej oliwy (np.Monini)
150 g oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano

 

Przygotowanie:
1. Osobiście uwielbiam drożdże suche, są tak proste w użyciu, że zdecydowanie skracają czas przygotowywania ciasta. Jeśli używamy mokrych drożdży, należy je najpierw rozdrobnić i zmieszać ze szczyptą cukru i ok 4 łyżkami wody, a następnie odstawić na 10-15 min. Jeśli mamy drożdże suche od razu mieszamy je z mąką.

2. Mąkę mieszamy z solą. Następnie dodajemy suche drożdże lub przygotowany zaczyn z drożdży mokrych.

3. Dodajemy cukier. Wodę mieszamy z 3 łyżkami oliwy i mieszając całość stopniowo dodajemy do ciasta.

4. Ciasto wyrabiamy na gładką, ale lepką masę.

5. Przykrywamy folią i odkładamy na 2 godziny.

6. Po upływie tego czasu dodajemy do ciasta oliwki (lub inne dodatki które lubicie). Wyrabiamy aż ciasto połączy się z dodatkami.

7. Tak przygotowane ciasto rozkładamy palcami na formie i odkładamy jeszcze na 30-45 min. Po upływie tego czasu robimy palcami w cieście niewielkie wgłębienia.

8. Wyrośnięte ciasto smarujemy połową roztworu 3 łyżek oliwy zmieszanych z łyżką soli morskiej i 4 łyżkami wody oraz posypujemy oregano.

9. Całość pieczemy 30 minut w 180c.

10. Po wyjęciu smarujemy Facaccię resztą oliwnego roztworu. Czekamy aż chwilę przestygnie i kroimy na kwadratowe kawałki.

focaccia

focaccia

focaccia z oliwkami

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

2 Comments to “Włoska Focaccia z oliwkami”

  1. Pawełek pisze:

    Ewelinko! Podzielam Twoje pasje…tak bardzo

Leave a Reply