Carbonara po góralsku – którą wygrałam Kitchenaid

“Carbonara po góralsku” jest przepisem dzięki któremu wygraliśmy wspaniały robot KitchenAid w promocji Tesco z Lubellą. Ponieważ co chwilkę ktoś pyta nas o przepis – zamieszczamy go;)! Carbonara po góralsku jest całkowicie prosta i całkowicie autorska, mąż podpowiedział bym zrobiła jakichś makaron z oscypkiem – dalej już poszło;). Musze sie Wam dodatkowo pochwalić, że jest to … drugi KitchenAid w tym miesiącu! Pierwszy wygrałam w ramach konkursu „Zostań najlepszym cukiernikiem” TLC Polska (tortem Muffinkowo – Truskawkowym). Chociaż marzyłam o KitchenAidzie – nie wiedziałam,  że spotka mnie aż tak podwójna radość! Najprawdopodobniej za pomocą jednego z wygranych robotów, wyposażymy drugi we wszystkie potrzebne nakładki. Ale wracając do przepisu…

Polskie góry! Zachwycają nas swoją urodą, klimatem, a także smakami jakie kryją się w góralskich domach. Wraz z mężem jesteśmy ogromnymi fanami kuchni góralskiej pełnej intensywnych i charakterystycznych smaków. Naszymi ogromnymi faworytami zawsze była Kwaśnica i … oscypek z boczkiem i żurawiną. Właśnie ten drugi smak, czyli oscypka postanowiliśmy połączyć z naszym ulubionym składnikiem i częstą podstawa dań – czyli makaronem. Połączenie okazało się bardziej niż trafione! Góralski specjał okazał się wręcz idealnym, nowym pomysłem na szybki, polski, swojski, ale elegancki obiad. Postanowiliśmy wykorzystać ku temu razowy makaron spaghetti Lubella, dzięki czemu danie okazało się niezwykle smaczne i sycące.

Składniki na danie dla 2 osób:

 

  • ½ opakowania razowego makaronu spaghetti Lubella
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 10 plasterków boczku
  • 3 małe, wędzone oscypki
  • 4 duże łyżki żurawiny w słoiku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Zagotowujemy wodę z sola na makaron. Gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na patelni.
3. W średniej wielkości miseczce umieszczamy serek mascarpone, żółtko, sól i pieprz (do smaku) oraz 2 drobno utarte oscypki. Mieszamy na jednolitą masę.
4. Upieczony boczek ściągamy z gazu i dokładamy do niego masę z serków i żółtka. Mieszamy energicznie.
5. Odcedzamy makaron i mieszamy z sosem z boczku, oscypków i żółtka.
6. Tak przygotowany makaron nakładamy na talerze i posypujemy (dla ozdoby) pokrojonym w kostkę oscypkiem.
7. Na koniec nakładamy po 2 łyżki żurawiny na porcje makaronu.
Smaczne, ze hej!

carbonara po góralsku

lubella konkurs

oscypek

mascarpone i żóltko

carbonara po góralsku

makaron spaghetti po góralsku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

1 Comments to “Carbonara po góralsku – którą wygrałam Kitchenaid”

  1. Ewa napisał(a):

    ppppppyyyyyyyyyyyyyyccccchhhhhhhaaaaaaaaa 🙂

Leave a Reply