Casarecce z cukinia i szparagami w kremowym sosie

Casarecce tak nam posmakowało, że postanowiliśmy wykorzystać sosik z serca mascarpone z żółtkiem i stworzyć danie z cukinii i szparagów. Początkowo mieliśmy przetestować to na bakłażanie,który uwielbiam, jednak cukinię mieliśmy już kupioną, więc szkoda by sie zmarnowała;). Sam kremowy sosik to inspiracja z klasycznej Carbonary, która pewnie też za jakiś czas pojawi się na Peace, Love and Cook. Ponieważ lubimy gdy w makaronach jest dużo warzyw – daliśmy ich sporą porcje, jednak jeśli wolicie ich mnie to wystarczy, że zamiast całej cukinii dacie pół, a ilość szparagów ograniczycie wedle gustu. W końcu gotowanie to zabawa, więc bawcie się nawet proporcjami warzyw;).

Składniki:

250g Makaronu Casarecce

Pół pęczka zielonych szparagów (lub 10 szt.)

1 średniej wielkości cukinia

100g serka mascarpone

sól i pieprz do smaku

1 żółtko

5 łóżek oliwy z oliwek (do smażenia)

 

1. Cukinię kroimy w 1cm kosteczkę.

2. Szparagi kroimy w ok 4 mm plasterki (główki zostawiamy bez krojenia).

3. W gorącej i osolonej wodzie gotujemy makaron.

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cukinie – smażymy 3-5 min po czym dodajemy szparagi i solimy do smaku. Smażymy jeszcze ok 4 min (najlepiej próbować czy warzywa są już gotowe by z cukinii nie wyszła papka).

5. Serek mieszamy w miseczce z żółtkiem, szczyptą świeżo mielonego pieprzu i morskiej soli.

6. Do lekko ostudzonych warzyw dodajemy serkową masę i mieszamy.

7. Dodajemy do całości ugotowany, gorący makaron i mieszamy.

Gotowe!

Casaretcce z cukinią

Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

2 komentarze to “Casarecce z cukinia i szparagami w kremowym sosie”

  1. Grażyna napisał(a):

    Witaj w gronie kulinarnych blogerek ! Podoba mi się ta cukinia z mascarpone 🙂

Leave a Reply