SÄ… rewelacyjne! Nie tylko idealnie siÄ™ komponujÄ…, ale majÄ… tez typowo grecki posmak – jedyny minus to dostÄ™pność serów, które w nich znajdziecie, zawsze możecie zastÄ…pić je swojÄ… propozycjÄ… i sprawdzić przepis w wersji polskiej. Kotleciki przygotowujemy w papirusie, co sprawia, że zachowujÄ… wszystkie aromaty…
Choć bardzo siÄ™ staraÅ‚am – bardzo ciężko zrobić im dobre zdjÄ™cie, na szczęście smak wszystko rekompensuje;)
Składniki:
6 wieprzowych kotlecików
25 dag pieczarek
3 posiekane cebule
1/2 szklanki czerwonego wina
12 plasterków sera graviera
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
6 arkuszy posmarowanego oliwÄ… papirusu
Przygotowanie:
1. Kotlety posypujemy przyprawami i krótko smażymy na rozgrzanej oliwie.
2. Na tej samej patelni podsmażamy utarte pieczarki i cebule, następnie dodajemy wino i dusimy do miękkości.
3. Na arkuszu papieru kładziemy plasterek sera, następnie kotlet, 2 łyżki masy z pieczarek i ponownie ser. Zawijamy dokładnie. Powtarzamy z każdym kotlecikiem.
4. Pieczemy 30 min w temperaturze 200C.

Super przepis 🙂 A ten ser gravier jak mniej więcej smakuje? Polecisz jakiś dostępny w Polsce ser zbliżony smakowo?
Dziękuję:). Znalazłam greckie sery online, więc w razie czego podaję linka http://greckie-delikatesy.pl/sery-c-10.html (choć jeszcze tu nie kupowałam). Graviera jest moim zdaniem delikatna, lekko słodkawa, dlatego chyba najlepiej będzi ewybrać najmniej intensywny ser. Tu http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Graviera znajduje się jej dłuższy opis
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Polecam;)