Grzanki z Rydzami z patelni

Rudy, rudy, rudy, rydz! Rydze, kurki, prawdziwki. Jesień jest hojną pora roku.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam grzyby i uwielbiam je zbierać. Ostatnia wyprawa w moje rodzinne strony czyli do wspaniałej miejscowości Muszyny, zakończyła zbiorami grzybów. Co prawda rydzów nie znaleźliśmy, ale dobra mama zapakowała nam je do Krakowa – stad moja dzisiejsza, prosta, ale pyszna propozycja kolacji, przekąski lub…śniadania.

 

Grzanki z Rydzami z patelni

grzanki z rydzami z patelni

Składniki:

  • 6 kromek wiejskiego chleba
  • masło do smarowania
  • 4 łyżki masła do smażenia
  • rydze (ok.200 g)
  • 150 ml śmietany 18%
  • sol i pieprz
  • pól pęczka pietruszki

 

Przygotowanie:

1. Kromki smarujemy masłem i grillujemy (w piekarniku, tosterze, opiekaczu lub na grillu elektrycznym – polecam grill).

2. Rydze myjemy, osuszamy.

3. Na patelni rozpuszczamy masło i na dużym gazie smażymy rydze z obydwu stron po ok 2-3 min.

4. Rydze przyprawiamy pieprzem i solą do smaku, zdejmujemy z gazu.

5. Po ok minucie dolewamy śmietankę i mieszamy. Dodajemy pokrojoną pietruszkę.

6. Gotowe rydze nakładamy na grzanki. Smacznego!

 

rydze z patelni

rydze z patelni

grzanki z rydzami

grzanki z rydzami w śmietanie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

Jeszcze nikt nie skomentował

Leave a Reply