Majonez czosnkowy z oleju rzepakowego

Z dzieciństwa pamiętam bardzo dobrze jedną scenę, babcię, która siedziała sobie w kuchni i w dużej misce drewniana pałką ubijała żółtka z olejem. Fascynowało mnie zawsze, że z tych dwóch składników powstawała tak wspaniała rzecz jak Majonez. Babcia zawsze na sam koniec pozwalała mi oblizać drewnianą pałkę, co sprawiało mi niezwykłą radość.

Przyznam się Wam szczerze, że nie jestem fanką wielu sosów do dań, jednak majonez i sos czosnkowy to dwa sosy, które uwielbiam i mogłabym jeść ze wszystkim. Domowy majonez jest prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i dodatkowo ma tą przewagę, że możemy przygotować go z najlepszych składników i z doskonałych rodzajów tłuszczy. Jeśli nie lubicie czosnku – możecie go pominąć, osobiście jednak polecam go Wam bardzo.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest jednym z najzdrowszych tłuszczy, jakim powinniśmy wzbogacić swoja dietę. Ponieważ majonezy są dość kaloryczne warto jednak, by te kalorie dostarczać w możliwie najzdrowszy sposób – np. używając tłuszczy, które tak jak olej rzepakowy zawierają najmniejszą ilość szkodliwych tłuszczów nasyconych,  jest bogaty w witaminę E, a także sprawdzony w profilaktyce miażdżycy. Myślę, że taki majonez będzie nie tylko pyszny – ale też wartościowy! Zatem do dzieła;)!

 

Majonez czosnkowy z Oleju Rzepakowego

Składniki (ok. 250 ml):

  • 2 żółtka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka octu

 

Przygotowanie:

1. W misce umieszczamy żółtka i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

2. Cały czas ubijając żółtka dodajemy cienkim strumieniem olej rzepakowy.

3. Gdy majonez zacznie gęstnieć dodajemy rozgnieciony czosnek oraz ocet.

4. Pod koniec ubijania doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowany przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

majonez domowy1

Majonez

czosnkowy majonez

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

1 Comments to “Majonez czosnkowy z oleju rzepakowego”

  1. Ewa pisze:

    hmmm… bardzo dobry majonez bo domowy 🙂 pamiętam, że jako dziecko sama ukręciłam niejeden:-) ale jako dziecko pamiętam też świniobicia u Dziadków, osobiście robiłam kiełbasę, doprawiałam kaszankę i… myłam uszy świni hihihi nie wiem dlaczego bardzo to lubiłam) i wszystko to co ze wsią może się kojarzyć. Koń, pole, smak kawy inki wśród zbóż…dojenie krów, picie mleka świeżego z wiadra, ehh to były fajne czasy i niestety nigdy już nie wrócą.

Leave a Reply