Makaroniki Piernikowo – Czekoladowe

Jak zapewne zauważyliście – Makaroniki są u nas częstym bywalcem, a ja staram sie wymyślać coraz to nowsze smaki. Tym razem będąc w Świątecznej atmosferze (tak, już;)) postanowiłam przetestować smak Piernikowo – Czekoladowy. Okazało się, że jest to kolejny smak, który na pewno zagości u nas na dłużej…

 

Makaroniki Francuskie – przepis podstawowy:

  • 125 g mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów bez skorki)
  • 3 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g cukru
  • 2-3 łyżko kakao Decomoreno

Przygotowanie:

1. Mąkę migdałowa mieszamy z cukrem pudrem – najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki.

2. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność należy stopniowo dodawać cukier oraz kakao i ubijać na większych obrotach na gładką, sztywną masę.

3. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej i cukru pudru. Delikatnie mieszamy silikonową szpatułka okrągłymi ruchami od spodu do góry. Mieszamy aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Masa musi być gładka i puszysta – ale pamiętajcie, że nie będzie tak puszysta i sztywna jak sama masa z ubitych białek.

4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Możemy na papierze narysować kółka, które ułatwia nam wyciśnięcie idealnej wielkości makaroników, jednak najbardziej polecam silikonową matę do makaroników, którą zakupicie za ok 30-40zł.  Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm w odstępach ok 3 cm.

5. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, blachę z makaronikami odkładamy na przynajmniej 1 godzinę.

6. Piekarnik nagrzewamy do 140 C. Wkładamy makaroniki na środkowa kratę, zamykamy piekarnik. Po 2 minutach uchylamy drzwi do piekarnika i pieczemy jeszcze 13 min.

7. Upieczone makaroniki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy na kratę do suszenia ciasteczek.

8. Przekładamy kremem (za pomocą łyżeczki bądź rękawa cukierniczego).

9. Wkładamy do lodówki dzięki czemu krem dodatkowo zmiękczy ciasteczka.

 

Piernikowy smak – składniki:

  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (nie zawierającej w składzie mąki)

1. Miksujemy wszystkie składniki i powstały krem nakładamy szprycą na spodnią stronę makaronika, następnie przekładamy drugim.

W mojej Świątecznej wersji proponuję wcześniej udekorować wierzchnie strony makaroników lukrem królewskim.

Smacznego!

makaroniki piernikowe

czekoladowe makaroniki

makaroniki francuskie pierniczkowe

makaronik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

Jeszcze nikt nie skomentował

Leave a Reply