Gdy ostatnim razem odwiedziliśmy moich rodziców w Muszynie, tata wyciągnął z szafeczki pyszny, słodkawy, domowy alkohol – czyli naleweczkę z aronii… Była tak niesamowicie pyszna, że po powrocie do Krakowa postanowiłam trochę poeksperymentować z naleweczkami.
Najpierw zaczęło się zbieranie przepisów od mamy i teściowej, później sprawdzanie książek kucharskich, a na koniec kombinowanie “jak to ugryźć po swojemu”. Wzbudziłam małą ciekawość udając się do sklepów po sam spirytus – najpierw rozbawiłam nim studentów w kolejce, którzy stwierdzili, że na pewno kupuję go, by milej oglądać mecz Polska – Ukraina ;), później starsze panie w Biedronce (gdzie odkryłam spirytus w najlepszej cenie).
W rezultacie w naszym mieszkanku stanęły 2 baniaczki z tajemniczymi, alkoholowymi miksturami z czego przepis na pierwszą znajdziecie poniżej. Ponieważ jestem w gorącej wodzie kąpana, na razie prezentuję tylko te naleweczki, które można szybko skonsumować, bez długiego czasu ich leżakowania.
Mandarynkowa – jest dobra już po 2 tygodniach;)
Składniki:
- 0,5 l spirytusu
- 7 mandarynek
- skórka otarta z cytryny
- skórka otarta z mandarynek
- sok z cytryny
- 350 ml wody
- 4 goździki
- 1/2 utartego imbiru
- szklanka cukru
- laska cynamonu
Przygotowanie:
1. Owoce dokładnie szorujemy i wyparzamy.
2. Mandarynki kroimy w grube plastry, wkładamy do słoja wraz z przyprawami i skórkami.
3. Spirytus mieszamy z cukrem i wodą, wlewamy do słoja. Zakręcamy szczelnie słój.
4. Odstawiamy na 2 tyg, po tym czasie wstrząsamy nalewką, przecedzamy dokładnie przez gazę i rozlewamy do butelek.

bardzo fajna! taka słoneczna!
I o to mi chodzilo:)
Ojej jakie fajne połączenie smaków, aż jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Musi pewnie smakować super! Jeszcze nigdy nie robiłam nalewki, a przecież nie trudno…
Pozdrawiam!
Kolor ma cudowny 🙂
I calkowicie naturalny 🙂
Nalewka cudna. Ale jeszcze bardziej zachwyciła mnie roślinka stojąca w tle. Błagam powiedz jak i skąd mieć owocującą mandarynkę???? 🙂
Pozdrawiam:
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Kupiona w OBI:)
Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 fajna, oj fajna roślinka. Ale widać naleweczkę muszę zrobić niebawem z kupnych mandarynek 🙂
Ile wychodzi nalewki z takiej ilości??
2 butelki 0.5 l
Ten litr wychodzi z tych składników czy po rozcieńczeniu z wodą?
Ile w gramach należy użyć imbiru? Korzenie mają różne wielkości.
Fajny przepis, ale ten sok z cytryny to jakaś herezja.
Kwas z alkoholem tworzy estry, pomijając już nawet utratę procentów, nie są to najzdrowsze substancje.
Polecam sprawdzić chociaż wiki, co to są estry.
Znacznie bezpieczniej używać do nalewek wyłącznie skórek z cytrusów..
Pozdrawiam i proszę uznać ten koment za radę, nie krytykę.