Pierogi z Kaszanką

Kaszanka, choć wielu osobom kojarzy się niezbyt pozytywnie, dla mnie jest smakiem wspaniałym. Pierogi z kaszanką są proste do wykonania, a ich oryginalny smak zachwyci każdego. W dzisiejszym przepisie prezentuję je smażone na głębokim oleju, jednak wspaniale (a chyba nawet lepiej) smakują gotowane i podawanie z masełkiem i cebulką.

 

Składniki:

  • 1 kg kaszanki
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki
  • gorąca woda (ok. szkl.)
  • plaska łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Ciasto: Mąkę mieszamy z solą. Robimy wgłębienie na wodę oraz olej i dodajemy je stopniowo wyrabiając ciasto aż do osiągnięcia nieklejącej, elastycznej konsystencji.

2. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy aż będzie cienkie i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

3. Mała łyżeczką nakładamy kaszankę na każdym krążku i zlepiamy pierogi w rożki.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

pierogi z kaszanką

 

pierogi z kiszką

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

Jeszcze nikt nie skomentował

Leave a Reply