Wieprzowinka, którą Wam dziś proponuję jest kolejnym daniem, które spróbowałam w naszej ulubionej Włoskiej Knajpce i postanowiłam spróbować je odtworzyć w domowym zaciszu. Okazało się, że wyszło prawie tak samo, ale na pewno nie gorzej;). Wieprzowinka rozpływa się w ustach, a kremowy sos dodaje jej szlachetności…
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz
- łyżka miodu
- łyżka oliwy z oliwek
- garść suszonych podgrzybków (chyba, że macie surowe)
- 250 g serka mascarpone
- 30 g sera gorgonzola
- sól do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Polędwicę kroimy na 1.5 cm plasterki.
2. Oliwę mieszamy z miodem, pieprzem i czerwoną papryką – mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy polędwiczki.
3. Mięso marynujemy przynajmniej 3 godz.
4. Grzybki zalewamy wrzątkiem i moczymy ok 15 min.
5. Polędwiczkę wraz z marynatą i odsączonymi grzybkami wkładamy do specjalnych torebek do pieczenia w piekarniku. Zawiązujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok godzinę.
6. Gdy polędwiczki będą już gotowe przygotowujemy sos. Serek mascarpone i gorgonzolę umieszczamy na patelence, rozpuszczamy mieszając aż osiągnie jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.
Gotowe! Wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami.
