Rozgrzewająca kasza jaglana

Uwielbiam poranki! To chyba moja ulubiona część dnia, od której tak wiele zależy. Jeśli od rana mamy “bieganinę”, telefony, złe wiadomości bądź po prostu ktoś nas zdenerwuje – zwykle resztę dnia z góry uważamy za zmarnowaną. Dlatego uwielbiam poranne rytuały, a zwłaszcza dobrą kawę i pyszne śniadanko. Wczoraj jednak odkryłam w kuchennej szafeczce małe braki, marzyłam o owsiance, a okazało się, ze nie mam do niej podstawowego składnika. I tak właśnie powstała Rozgrzewająca kasza jaglana (na słodko), która pobiła wszelkie moje oczekiwania i chyba stanie się jednym z bardziej uwielbianych śniadań.

 

Składniki na 3-4 porcje:

1/2 – 3/4 szklanki kaszy jaglanej

łyżeczka cynamonu

1 1/2 łyżki cukru trzcinowego

1/2 szklanki soku z jagód (domowego)

1 – 1 1/2 łyżeczki tartego imbiru

1/2 łyżeczki kardamonu

2 łyżki pokrojonych, suszonych śliwek

200 ml mleka

 

Przygotowanie:

1. W rondelku zagotowujemy mleko zmieszane z 350 ml osolonej wody. Dodajemy kaszę (jeśli wody będzie za mało to możemy jeszcze dolać) u gotujemy do miękkości.

2. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki i mieszamy z wszystkimi przyprawami.

3. Jemy ciepłą, przed podaniem polewając sokiem z jagód.

 

kasza jaglana na slodko

 

kasza jaglana z imbirem

 

Smacznego!


 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

3 komentarze to “Rozgrzewająca kasza jaglana”

  1. Beata pisze:

    Kaszę jaglaną wolę na słono, ale słodka wersja z kardamonem chyba by mi smakowała. jeszcze ten sok z jagód mmm.

  2. jula pisze:

    przyda mi się rozgrzanie, więc zapisuję!

  3. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

Leave a Reply