Stevia – jedyny zdrowy i bezkaloryczny słodzik

Gdy pierwszy raz usłyszałam o właściwościach Stevii wprost nie mogłam doczekać się aż zostanie wprowadzona na Polski rynek. Ta cudowna roślina miała nie tylko zastąpić cukier, ale również zmniejszyć kaloryczność posiłków. Od początku tego roku możemy cieszyć się korzyściami tej rośliny także w naszym kraju – a są ogromne.

Czym jest Stewia? Zastosowanie.

To słodka, zielono-liściasta roślina, pochodząca z lasów Brazylii i Paragwaju, jednak szeroko uprawiana na całym świecie. Znana i doceniana wśród Indian, którzy od wieków stosują ją jako substancję słodzącą oraz lek na takie dolegliwości jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, jak również stany depresyjne i przewlekłe zmęczenie. W Brazylii stosowana również w celu obniżenia ciśnienia, wzmacniająca serce i działająca moczopędnie.
Stewia ma szerokie zastosowanie, szczególnie polecana jest dla diabetyków oraz osób dbających i sylwetkę. Nie posiada tłuszczu ani cukru, a jest 200-400x bardziej słodka niż sacharoza, przez co używamy jej znacznie mniej.

Z liści Stewii można wyekstrahować wiele ekstraktów m.in.: stewiozydy,
rebaudiozyd A, rebaudiozyd C, dulkozyd A oraz stewiolbiozyd, jednak tymi najlepszymi są rebaudiozyd A i Stewiozyd.

Każdy ekstrakt Stevii  nie jest metabolizowany przez organizm, nie ulega fermentacji oraz nie wykazuje żadnych działań toksycznych.

Co ciekawe, stevia jest stabilna do temperatury 140 C, a pomiędzy 140-180 C następuje jedynie częściowy ubytek, może być zatem z powodzeniem stosowana także w wypiekach.

Rodzaje.

Stewia może być stosowana jako czysta roślina, wystarczy dodać jej liść do herbaty zamiast cukru. Nasiona z powodzeniem zakupimy w sklepie zielarskim lub przez Allegro. Możemy także zakupić liście suszone, bądź zmielony susz – akurat takie zakupiliśmy na targu podczas wakacji na Krecie, minus jest jednak taki, że zioło sie nie rozpuszcza więc na herbacie mamy nieestetyczny nalot,co też powoduje, że nie jest ona równomiernie posłodzona. Według mnie najlepiej zaopatrzyć się w 2 steviowe słodziki (już przetworzone i rozpuszczalne) – jeden sypki (do pieczenia) i jeden w tabletkach (do słodzenia napojów). Posmak jest różny od cukru, bardziej przypomina lukrecję, ale jeśli zależy nam na słodkich wypiekach z ograniczeniem cukru – to stevia jest idealna:)!

stevia

 

Zmielona stevia:

stewia

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

2 komentarze to “Stevia – jedyny zdrowy i bezkaloryczny słodzik”

  1. Pati pisze:

    A możesz napisać, jakie są ceny obu stevii? Już bym kupiła, by cieszyć się smakiem słodyczy bez cukru…

    • Ewelina pisze:

      Stewie ze zmielonych liści kupiliśmy na targu za 1euro – ale ze zwględu na jescze małą popularność w Polsce ceny w naszym kraju są wyższe. Na allegro sypki biały słodzik kupowałam po 15 zł, a tabletkowy po 10 zł – opłaca sie, gdyż jest słodsza, wiec mniej zużywamy. Widziałam również stevię w sklepach Real w podobnej cenie jak na allegro.

Leave a Reply