Włoskie paluszki Grisinni

We włoskiej kuchni kocham przede wszystkim prostotę – jeśli masz mąkę, oliwę, zioła,  jajka i drożdże to jesteś w stanie przygotować wiele pyszności i to dość szybko. Paluszki Grissini są przepyszne jako zakąska do piwa, lub do pochrupania w czasie ulubionego serialu. Ja cenie je także za możliwość wykonania wielu smaków za jednym razem.

włoskie grissini

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 14 g drożdży suszonych
  • 200-250 ml wody
  • 5-7 łyżek oliwy

Przygotowanie:

1. Drożdże z cukrem wsypujemy do dużej misy i dodajemy trochę ciepłej wody (2 łyżki). Mieszamy.

2. Dodajemy mąkę, sól i oliwę. Mieszamy i stopniowo dodajemy wodę.

3. Zagniatamy aż powstanie elastyczne ciasto.

4. Dzielimy na 2-3 części i do każdej dodajemy przyprawy wedle uznania (kminek, oregano, rozmaryn), lub pozostawiamy bez przypraw w naturalnym smaku.

paluszki domowe

5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

 

Po godzinie:

1. Jedną z przygotowanych części ciasta delikatnie wyrabiamy i formujemy w wałek.

2. Tniemy na cm plasterki, które następnie wyrabiamy dłońmi na kształt paluszków.

wloskie grissini

3. Paluszki układamy na pokrytej papierem do pieczenia blaszy i ponownie przykrywamy ściereczką (na 30 min).

pakuszki

4. To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.

5. Pieczemy 15 min w temperaturze 200 C.

 

Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napisane przez

Uwielbiam jeść i gotować, zarówno jedno i drugie niesamowicie mnie rozluźnia. Smaki, zapach, kolory - to wszystko co fascynuje i motywuje mnie w kuchni... A najbardziej kocham gotować gdy innym smakuje:). Gotowanie to jedna z moich pasji - inna to taniec brzucha, kiedy tańczę przenoszę się do innego, magicznego i enigmatycznego świata... Stroje, muzyka, ruchy, rekwizyty...to wszystko sprawia, że czuję się wspaniale! Pisząc o pasjach zgrzeszyłabym pomijając perkusję, która zresztą połączyła mnie i Wojtusia. Co prawda ostatnio zaniedbałam trochę lekcje (ciii), jednak w domowym zakątku staramy się nadrobić wszelkie zaległości... No cóż - kobiety do garów;)!

3 komentarze to “Włoskie paluszki Grisinni”

  1. icookandlook.pl napisał(a):

    zbieram się aby zrobić podobne już od dłuższego czasu 😉 domowe muszą być pyszne !

  2. słodko ostre napisał(a):

    Przekonałaś mnie z tym…do piwa;)
    zapisuję przepis!

Leave a Reply